Fokdoel

Wij fokken af en toe met onze IJslanders. Daarbij streven naar paarden met een prettig karakter, coöperatief en open. We zien graag paarden met een goed reguleerbaar temperament en gemakkelijk in de omgang. Daarbij zetten we in op subtiele paarden, die niet schuw of onzeker zijn, maar zeker ook niet lomp of dominant.

Gezondheid is voor ons belangrijk. We fokken nooit met paarden die eczeem hebben en hebben tot nu toe ook nog nooit een paard gefokt dat eczeem kreeg, ook niet op latere leeftijd. De fokmerries van ons zijn kerngezond (koliek en luchtwegproblemen kennen we bijvoorbeeld niet). We houden van paarden met stevig beenwerk.

Exterieur is belangrijk. Niet alleen omdat wij het fijn vinden te kijken naar een mooi paard. Maar vooral ook omdat een goed exterieur bijdraagt aan goede gangen en een goede gezondheid (beenwerk). We houden van IJslands typische paarden,  die tegelijkertijd elegant zijn. Hoog op de benen, een lang, goed aangezette hals en een mooie achterhand. Daar letten we op. De merries die we inzetten voldoen daar in elk geval aan en we selecteren de hengsten hier nadrukkelijk op. Kleur is voor ons van ondergeschikt belang.

Het IJslandse paard onderscheidt zich met name door de vijf gangen. Naar onze mening heeft het ideale IJslandse paard vijf gangen. Daar zetten we met de fokkerij op in. De verdeling van de aanleg van het paard over de gangen is natuurlijk belangrijk. Het liefst zien wij natuurtölters, paarden die gemakkelijk tölten en daarbij altijd taktzuiver zijn. Liever een paard met minder telgang, dan eentje die in tölt lateraal is. Ons ideale fokproduct is een zalig te rijden paard (door het karakter en de gangaanleg) met gave gangen. In het bos en op het wedstrijdterrein zijn ze op hun plek. De hengsten waar wij ons oog op laten vallen hebben altijd een keuringsresultaat van rond of  boven de 8.5. Daarbij krijgt de tölt een beoordeling van minimaal 8.5.  De fokwaarde (blup) benutten we zeker om de voorspelbaarheid van het fokproduct te verhogen.

Fokken is natuurlijk altijd ook gokken….Dus: of onze paarden echt zo zijn als wij nastreven? Kom langs!