Van de Melkboer

Vroeger werd de melk rondgebracht door de melkboer. De melk vervoerde hij in een melkbussen op een kar. Die kar werd getrokken door honden, voor de wat armere melkboeren, of door een paard voor als de boer wat meer geld had. Deze paarden en honden waren echte harde werkers. Net als de melkboer trouwens. En de melk een echt natuurproduct, authentiek en oorspronkelijk.

Van de melkboer staat bij ons voor de oorspronkelijkheid van de twee oerrassen die wij hebben: de franse waterhond, Barbet, en het IJslandse paard. Beide rassen zijn stoer, hebben een hele lange  bestaansgeschiedenis en zijn van origine bedoeld om mee te werken. Beide rassen zijn gemakkelijk te houden, doordat ze weinig vragen en zijn goudeerlijk.

Van de melkboer is natuurlijk ook een knipoog naar het spreekwoord. Die (dat kind) is van de melkboer betekent immers dat moeders thuis een spannende ontmoeting heeft gehad met de melkboer, terwijl de vaders des huizes er niet was wat vervolgens heeft geleid tot een buitenechtelijk kind….

Zo anders is dat bij onze beide rassen: niets foutje, allemaal voorzien van een stamboek volgens de standaards van de rasverenigingen en zeer bewust gefokt. Niet alleen op exterieur, ook karakter, gezondheid en gangenwerk. Allemaal echt serieus dus, dat vraagt om een dikke vette knipoog.

En zo is het gekomen:

Du Laitier, Frans voor van de melkboer, is daarmee de kennelnaam voor onze Barbets

Frá Mjólkurpósti, IJslands voor van de melkboer, is de stalnaam voor onze IJslanders