Geschiedenis

De Barbet  is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het is een jachthond die vooral gebruikt wordt voor het apporteren (van geschoten wild) uit het water. Het ras wordt ook wel Franse waterhond genoemd. De Barbet werd ingezet bij het fokken van diverse latere rassen, zoals waarschijnlijk de Briard, Poedel, New Foundlander en Griffon. Na de tweede wereldoorlog had de Barbet zoveel terrein verloren door de opkomst van deze moderne rassen, dat hij helaas bijna uitstierf. Sinds de jaren 70 is men in Frankrijk begonnen het ras terug te fokken en daardoor is de populatie gelukkig weer aan het groeien. De Nederlandse Barbetclub zet zich enthousiast in om dit fantastische ras te behouden en meer bekendheid te geven. Wij doen daar ook graag aan mee! Wereldwijd zijn er inmiddels circa 2200 Barbets, in Nederland zijn er zo’n 200 exemplaren!

De Barbet heeft krullen over het gehele lichaam en een baard. Aan deze baard heeft de Barbet zijn naam te danken. De vacht is erg zacht en ontzettend dicht, zodat de Barbet van koud water niets te vrezen heeft. Omdat de vacht niet verhaart, is deze hond geschikt voor mensen met een allergie voor hondenhaar. De vacht kan worden bijgewerkt met de schaar  of eenvoudigweg kort gemaakt worden met een tondeuse. Een borstelbeurt is een maal per week nodig.

Een volwassen reu is 58-65 centimeter hoog, een volwassen teef 53-61 centimeter. Daarmee is de Barbet een middenslag hond.

Boven alles is de Barbet vooral een prettige huis/gezinshond. Een echt maatje voor het hele gezin.Tegenwoordig wordt de Barbet ook getraind als geleidehond of ingezet als therapiehond voor kinderen/mensen met een verstandelijke beperking of bij kinderen met autisme. Zijn zachtaardige, vrolijke en eerlijke aard maken de Barbet hiervoor geschikt.